Knowledge Detectives

Iedereen heeft een verhaal te vertellen. En al deze kennis gaat verloren als deze niet gedeeld wordt. Daarom sloegen verschillende organisaties uit Tiel de handen ineen voor het project ‘Toen en Toekomst’. Hierin brachten wij nieuwsgierige Tielse jongeren in contact met Tielse ouderen die graag hun verhaal deelden over vroeger.

Voor dit project is het programma Knowledge Detectives van HUMINT Solutions op maat gemaakt voor de Tielse situatie. De leerlingen van het basisonderwijs haalde verhalen op rondom de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen van het ROC en Lingecollege deden onderzoek naar werken in de Betuwe. Uiteindelijk werd een aantal verhalen verwerkt tot schilderingen in de tunnels van rotonde de Berenkuil.

Om tot een mooi ontwerp te komen volgden leerlingen uit groep 7 en 8 een project rondom de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Na een introductie onderzochten ze de verhaal van een ooggetuigen. Ze gingen geheel coronaproof videobellen met een oudere uit de regio. Daarna zochten ze meer informatie over het verhaal van de oudere in de omgeving en bij het Regionaal Archief Rivierenland: op zoek naar de oude foto’s of nieuwe aanknopingspunten die het verhaal compleet maken.

Ook leerlingen van het ROC en het Lingecollege in Tiel maakten ontwerpen. Zij interviewden ouderen over het werk in Tiel; toen, nu en in de toekomst. Daarna gingen ze op veldonderzoek bij het Regionaal Archief Rivierenland. Ze werden uitgedaagd om tijdens het onderzoek puzzelstukjes over het verhaal van de oudere te vinden. Hun ervaringen deelden ze met de oudere en ze vertaalden wat ze hadden geleerd naar een tekening.

De ontwerpen van de leerlingen zijn door beeldende kunstdocenten van Zinder Educatie verwerkt in een basisontwerp voor de schildering. Als sluitstuk werden deze tekeningen in juni levensgroot geschilderd op de muren van vier Tielse fietstunnels.