Illustrator

Mandy Beckers

Mandy Beckers studeerde Visuele Communicatie aan de kunstacademie te Maastricht. Sinds haar afstuderen in 2017 is ze werkzaam als freelance illustrator vanuit het mooie Limburgse Heuvelland. Mandy maakt haar illustraties digitaal en houdt ervan deze vol te stoppen met sprookjesachtige personages en kleurrijke landschappen.

Projectcoördinator

Jacoline Zilverschoon

Regionaal Archief Rivierenland

DE GESCHIEDENIS VAN RIVIERENLAND

Kinderboek
in de maak

Het zijn spannende tijden: er is een kinderboek in de maak voor kinderen van 8 tot 11 jaar. In het boek komen acht verhalen over de geschiedenis van Rivierenland. En we zeggen kinderboek, maar ook volwassenen mogen het lezen natuurlijk! Het is voor iedereen interessant, om dat de geschiedenis van Rivierenland wordt verteld door de verschillende tijdvakken te beschrijven.


Wanneer de boeken klaar zijn, worden ze aangeboden aan de bovenbouw van alle basisscholen in de regio. Zo kunnen de basiisschoolleerlingen op een leuke manier leren over de geschiedenis van het gebied waarin zij wonen.


Bij ieder verhaal hoort straks een passend educatieprogramma. Die worden ontwikkeld als het boek klaar is. We verwachten dat de boeken in het schooljaar 24/25 gebruikt gaan worden.


De schrijfster van de boeken is Linda Dielemans en de illustraties worden gemaakt door Mandy Beckers.

schijver

Linda Dielemans

 

Linda Dielemans is schrijver en archeoloog. Ze is altijd een echte boekenwurm geweest en schrijft al sinds de brugklas. Toch vindt ze de allermooiste verhalen in het verre verleden. Als archeoloog is ze altijd bezig met hoe mensen leefden, wat ze deden en wat ze dachten. Veel daarvan is te zien aan de sporen en voorwerpen die worden opgegraven, maar lang niet alles. Hoe langer geleden mensen leefden, hoe moeilijker het is om er iets over te zeggen. Maar dat maakt het ook weer extra interessant! Door te speuren, te puzzelen, te onderzoeken en natuurlijk ook een beetje te fantaseren, probeert Linda in haar boeken antwoorden te vinden op vragen die de archeologie niet meteen kan oplossen. Waardoor voor haar, en hopelijk ook voor de lezer, het verleden écht tot leven komt. Linda’s bekendste boeken zijn Brons (2019), Schaduw van de leeuw (2018) en Het lied van de vreemdeling (2020). Maar ze schreef ook Zomerwoud (2013), Geestenkrijger (2016) en Onder de golven (2021). Al deze boeken spelen zich af in de prehistorie, van de oude steentijd tot en met de bronstijd.

De verhalen in het boek gaan over de volgende tijdvakken:

 

Gemeente

Tijdvak

periode

Thema

Erfgoedinstelling

Tiel

Prehistorie

 

Bronstijd

Flipje en Streekmusum Tiel

Tiel

Romeinen

 

Romeinen / limes passewaaij

Flipje en Streekmusum Tiel

Maasdriel

Steden en Staten

1000

Bierkelder van kasteel Ammerzoden

Kasteel Ammerzoden

Buren

Tijd van ontdekkers en hervormers

1551

1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond

Museum Oranje en Buren

Culemborg

Vorsten en Regenten VOC

1650

De Nederlandse chirurgijn en VOC-medewerker Jan van Riebeeck

Jan van Riebeeckmuseum

Zaltbommel

Pruiken en revoluties

1794

Franse leger loopt over bevroren rivieren Bommelerwaard in

Stadskasteel Zaltbommel/Loevestein

West Maas en Waal

Burgers en Stoommachines

1861

Joanne en overstroming

Museum Tweestromenland

West Betuwe

Tijd van de Wereldoorlogen

1940

Sky of Hope Luchtoorlog WOII, misschien het verhaal van Denis Colebrook?

Fort Vuren