Archeologie

Opgravingen Bleekveld Tiel

De hele maand oktober worden er archeologische opgravingen gedaan op het Bleekveld in Tiel. Zo komen we meer te weten over de geschiedenis van de stad. Het Bleekveld was een parkeerterrein, maar straks worden er woningen en appartementen gebouwd. Voordat die woningen er staan kunnen we nog een keer zoeken naar schatten uit het verleden.

 

Opening op woensdag 5 oktober

Woensdag 5 oktober om 10:00 heeft wethouder Frank Groen van de gemeente Tiel het opgravingsproject geopend. Hierna wordt er eerst twee weken onderzoek gedaan en gegraven door professionele archeologen. Samen met hen zullen amateurarcheologen en schoolklassen meegraven en helpen bij het naar boven halen van vindsels. Uiteraard worden zij hierbij goed begeleid, zodat er geen archeologische voorwerpen verloren gaan.

 

Meegraven tijdens de herfstvakantie

Inwoners van Tiel en omstreken die mee willen helpen graven zijn welkom in de herfstvakantie. Van 24 t/m 28 oktober kun je helpen bij de opgraving. Om mee te kunnen doen is aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan via het formulier op de website van de oudheidkamer. Let op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen per dag beschikbaar. Zo zorgen we er voor dat je goed begeleid wordt bij het werk.

 

Wat kan er gevonden worden

Onder het bleekveld ligt waarschijnlijk een deel van een oude woonwijk.De opgraving helpt om te kijken wie er in die woonwijk woonden, hoe ze leefden maar het kan ook zo zijn dat alle ideeën niet kloppen. We leren meer over de bewoners van deze wijk door de schatten die we vinden.Wat we vinden mag je niet zelf houden. Alles wat je vindt wordt eigendom van de provincie Gelderland en gaan naar een depot in Nijmegen. Daar wordt een selectie gemaakt die later voor een deel ook een plek in het Flipje & Streekmuseum. Daar kun je dan gratis kijken naar wat er allemaal in de grond onder het Bleekveld zat.

 

Open dag op zaterdag 29 oktober
Op zaterdag 29 oktober is er een open dag met allemaal leuke activiteiten voor jong en oud rond het thema oudheid en archeologie. Meer informatie en het programma kun je hieronder lezen. 

 

Ook staat er meer informatie over de opgravingen op de website van de gemeente Tiel.

 

De publieksopgraving is een samenwerking van de Gemeente Tiel, ADC Stichting RoelBrandt, ADC ArcheoProjecten, het Flipje en Streekmuseum, Archeohotspot, BATO, de Oudheidkamer Tiel en de AWN. De publieksopgraving wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

Open dag
Opgravingen Bleekveld

Zaterdag 29 oktober

 

Ken je het parkeerterrein Bleekveld in het hart van Tiel? Heb je je altijd al afgevraagd wat er onder al die bestrating zit? Grijp dan nu je kans en kom naar de Open Dag “Opgravingen Bleekveld” op Zaterdag 29 oktober. Je kunt vrij inlopen of een workshop volgen. De workshops duren van 12:30 tot 16:00 uur.

 

Het Bleekveld

Vanaf 5 oktober wordt er door archeologen gegraven op het Bleekveld. De eerste lagen zijn doorzocht door schoolklassen, onder begeleiding van de archeologen. Als de eerste lagen zijn afgegraven, worden de oudere lagen grond bereikbaar en gaan de archeologen alleen aan het werk.

 

Open dag Opgravingen Bleekveld

Zaterdag 29 oktober

Van 12:30 – 16:00 uur

Locatie: het Bleekveld en Zinder,

beiden in Tiel

 

29 oktober open dag

Als zij alle bijzondere vondsten in kaart hebben gebracht en voorzichtig hebben uitgegraven is het de beurt aan iedereen in Tiel en omstreken die ook eens wil voelen wat een archeoloog voelt. Op de open dag op 29 oktober mag je zelf helpen meegraven in de grond onder het Bleekveld. En er zijn verschillende workshops en activiteiten, allemaal binnen het thema archeologie.

 

Tijdens de open dag zijn er verschillende activiteiten en workshops die je kunt volgen. Ze hebben natuurlijk allemaal te maken met de archeologische opgravingen op het Bleekveld. Kom en doe mee en word zelf een beetje een archeoloog!

 

Workshops en activiteiten Open dag Opgravingen Bleekveld
Zaterdag 29 oktober van 12:30 - 16:00 uur

Archeoloog
voor een dag

Bij de PopUp ArcheoHotspot op het Bleekveld maak je kennis met het werk van een archeoloog. Zo help je met écht archeologisch onderzoek door scherven bij jou uit de buurt te puzzelen en te sorteren, te wassen en te determineren. Ondertussen kan de archeoloog jou alles vertellen over de bijzondere vondsten en archeologie.

 

Ook worden er bij de PopUp verschillende activiteiten georganiseerd waar je aan deel kan nemen. Lijkt het jou leuk om archeoloog voor één dag te zijn en om de archeologen te helpen met écht archeologisch onderzoek? Of wil je graag meer weten over archeologie en jouw ervaringen met archeologie delen en vragen stellen? Ga dan eens een kijkje nemen bij de PopUp ArcheoHotspot.

Locatie:
Mobiele Archeo Hotspot (PopUp)
op het Bleekveld

Determineer
je vondsten!

Na het opgraven van vondsten moeten we weten wat het nu precies is. Determineren noemen archeologen dat. Heb jij nu ook wat gevonden op het Bleekveld? Laat dat dan zien aan onze archeologen. Zij kunnen je dan vertellen wat het echt is. Spannend toch? Misschien is wat jij vond wel een stukje van een vaas, een tegeltje of misschien wel van een echte schat…

Locatie:
Opgraving op het Bleekveld

Maak je eigen
Bleekveld t-shirt

Bij deze workshop ontdek je waar de naam Bleekveld vandaan komt. In de Maakplaats van de bibliotheek mag je zelf gaan ‘bleken’. Neem een donker t-shirt of een donkere lap mee en maak een mooi patroontje op de stof. Hoe je dat doet? Met een vinylsnijder en een geheime vloeistof tover je jouw shirt of stof om tot een heel speciaal werkstuk!

 

Nog een kleine tip: Trek NIET je mooiste kleren aan!

 

Deze workshop wordt gegeven door Renate Olthof.

Locatie:
Bibliotheek in Zinder

PopUp installatie bouwen van Bleekveld vondsten

Pop-up installatie bouwen van vondsten van het Bleekveld

 

Tijdens de opgravingen op het Bleekveld wordt er van alles gevonden. Een deel van de vondsten worden “geleend” voor deze inloopactiviteit in Zinder.

De vondsten kun je puur archeologisch, puur feitelijk benaderen. Maar er wordt letterlijk gegraven naar vroeger tijden. Stel je eens voor hoe dat was. Laat je fantasie de vrije loop. 

 

Wat gaan we doen

We wassen en onderzoeken de vondsten. Vanuit onze eigen intuïtie kijken we wat dat voor nieuwe beelden kan opleveren. Misschien kunnen we onze ideeën opschrijven, tekenen of schilderen. Iedereen jong en oud kan meedoen en zich verwonderen. 

Aan het einde van de middag is onze ‘pop-up installatie’ klaar, het bleekveld opgegraven en kan het nieuwe bouwen met een goed gevoel beginnen. 

 

Beeldende kunst activiteit 29-10-22  o.l.v. Leontien Vossen

Gratis voor jong en oud

Locatie:
Zinder Hal

Film
Tiel rond het jaar 1000

In de hal van Zinder is een mooie film te zien over Tiel rond het jaar 1000.

Locatie:
Zinder

Goed om te weten

  • Het Bleekveld kan modderig zijn, neem laarzen mee
  • Het terrein is niet geschikt voor minder validen, de locatie bij Zinder wel.
  • Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het terrein bezoeken
  • Het is niet toegestaan buiten de aangegeven zones te komen
  • Betreden op eigen risico
  • Er zijn geen horeca voorzieningen op het Bleekveld, maar Bakker van Ooijen zit op loopafstand. Het café in Zinder is open op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en je kunt er ook lunchen.
  • Parkeren kan het beste op parkeergarage Westluidensepoort in Tiel

Het jeugdjournaal bij de opgraving op het Bleekveld

Het jeugdjournaal is op woensdag 5 oktober met een cameraploeg komen kijken naar de opgraving op het Bleekveld. Schoolklassen mogen daar de archeologen de komende weken helpen om te zoeken naar historische voorwerpen die hier misschien lang geleden achter zijn gelaten.


Op de video hiernaast kun je de reportage van het jeugdjournaal terugzien.

De foto's