PROJECTCOÖRDINATOR

Voor Tiel:

Jacoline Zilverschoon

Regionaal Archief Rivierenland

e-mail: oralhistory@rarrivierenland.nl

PROJECTCOÖRDINATOR

Voor Culemborg:

Lucienne Bartels

Regionaal Archief Rivierenland

e-mail: oralhistory@rarrivierenland.nl

VERHALEN OVER DE Molukse geschiedenis

Spraakmakend verleden

‘Ik geloof dat er in ieder van ons een klein stukje geschiedenis zit’

Svetlana Alexievich

Spraakmakend verleden in Tiel en Culemborg

Op het Lingecollege in Tiel en het Koningin Wilhelminacollege in Culemborg voerde Erfgoedpact het Oral historyproject ‘Spraakmakend verleden’ uit. Daarbij leggen jongeren persoonlijke herinneringen van ouderen vast in interviews. Zo kunnen de jongeren van nu zich inleven in de jongeren van toen.

 

Molukse gemeenschap

Het onderwerp was de geschiedenis van de Molukse gemeenschap van Tiel en Culemborg. Er meldde zich een enthousiaste groep ouderen, dankzij een goede samenwerking met de Stichting Buah Hati uit Tiel en de Vrijstad Stuurgroep Maluku Culemborg.

 

Lingecollege Tiel

Het Tielse project startte met een interviewles door schrijver Ronald Giphart en een historische introductie door Benji Sariwating van Buah Hati. In het Regionaal Archief Rivierenland verdiepten de leerlingen zich in archiefstukken over de Molukkers in Tiel. Daarna interviewden ze in groepjes een oudere. Tot slot verwerkten de leerlingen hun opgedane kennis en ervaringen in een gezamenlijke krant. Sommigen schreven daarvoor een artikel onder leiding van Giphart. Anderen maakten ze een illustratie bij kunstvakdocent Ninja Heevel van Zinder.

 

Koningin Wilhelminacollege Culemborg

In Culemborg lazen de leerlingen eerst het stripboek ‘Wortels in de Molukken’. Oral historydeskundige Roland van den Berg bereidde hen voor op de interviews. Ook hier gingen de leerlingen groepsgewijs in gesprek met een Molukse oudere. Afgewisseld met zelfstandig werk aan archiefstukken met verdiepende opdrachten. De KWC-leerlingen verwerkten het geleerde in fotoreportages, collages, filmpjes en kunstwerken. Die vormden het middelpunt van een mooie eindpresentatie in aanwezigheid van de geïnterviewde ouderen.

 

Vervolg

Alle partijen kijken bijzonder tevreden terug op ‘Spraakmakend verleden’. In de komende drie jaar Erfgoedpact zal het project daarom een vervolg krijgen.

Aan dit project hebben meegewerkt: