Gelderse Roos Prijs 2024

Deze drie inspirerende projecten maken kans op de Gelderse Roos Prijs 2024

Op 27 mei 2024 reikt Erfgoed Gelderland voor de derde keer de Gelderse Roos Prijs uit. De erfgoedprijs is een onderscheiding voor erfgoedprojecten of activiteiten met impact. Deze editie staat volledig in het teken van het betrekken van jongeren (13 t/m 30 jaar) bij Gelders erfgoed. Hoe doe je dat op inspirerende, creatieve en/of duurzame wijze? De jury, die dit jaar volledig bestaat uit jongeren, koos op vrijdag 15 maart uit tien inspirerende pitches drie projecten die kans maken om eind mei de prijs in ontvangst te nemen.

Erfgoed Gelderland zet met de Gelderse Roos Prijs projecten in de spotlight die voorbeeld stellend kunnen zijn voor andere erfgoedorganisaties, want van elkaars successen kun je leren. De drie door de jury genomineerde initiatieven zijn – in willekeurige volgorde! – het kunstproject ‘Reflection’ van Museumpark Orientalis, het oral history-project ‘Spraakmakend verleden’ van Regionaal Archief Rivierenland en de organisatie en het beleid van Museum Villa Mondriaan.

Reflection tijdens het Feest van Licht in Museumpark Orientalis (Foto: Museumpark Orientalis)

Museumpark Orientalis: Kunstwerk zorgt voor verbinding

Als een Perzisch tapijt dreef het kunstwerk ‘Reflection’ tijdens het jaarlijkse Feest van Licht op het water voor het Arabisch dorp in Museumpark Orientalis. Het kunstproject maakte indruk op de jury doordat het mensen van diverse achtergronden en maatschappelijke lagen samen wist te brengen. Onder begeleiding van Stichting ElanArt, die als missie heeft jonge vluchtelingen te inspireren, motiveren en activeren, werd het kunstwerk gemaakt. Jongeren van verschillende scholen, zoals de HAN en het ROC, evenals jongeren uit diverse AZC’s, gingen samen aan de slag met het beschilderen van gerecycled hout. Vanuit niets werd samen iets gecreëerd. De jury oordeelt: “Reflection is een krachtig visueel kunstwerk dat nieuwe bezoekers naar het museumpark trok en een breed publiek wist te raken”. De gekozen basisvorm, een Perzisch tapijt, sluit naadloos aan bij de gekozen plaats op het terrein van Museumpark Orientalis, en versterkt zo het Gelders erfgoed en het verhaal dat daar te beleven is.

 

Interview voor het oral history project ‘Spraakmakend verleden’ (Foto: Regionaal Archief Rivierenland)

Regionaal Archief Rivierenland: Spraakmakende interviews over de Molukse geschiedenis

Voor het oral history project ‘Spraakmakend verleden’ werkte het Regionaal Archief Rivierenland samen met de Tielse Molukse stichting Buah Hati en het Lingecollege. “De kracht van ‘Spraakmakend verleden’ ligt in het vermogen om mensen met elkaar in gesprek te brengen”, vertelt de jury, “het zorgt voor ontmoetingen die anders wellicht niet hadden plaatsgevonden.” Jongeren leggen persoonlijke herinneringen van ouderen vast in interviews. Het onderwerp: de geschiedenis van de Molukse gemeenschap van Tiel en Culemborg. Het project draagt zo bij aan het bewaren van deze herinneringen én zorgt ervoor dat jongeren van nu zich kunnen inleven in de jongeren van toen. De jury ziet de uitbreidingsmogelijkheden van het project, bijvoorbeeld naar andere doelgroepen, klassen en schoolniveaus. Door een goede voorbereiding, les over de inhoud én over interviewtechnieken, kwamen de leerlingen beslagen ten ijs tijdens het gesprek met de ouderen. Een leuke toevoeging is de betrokkenheid van schrijver Ronald Giphart die de leerlingen hielp met het voorbereiden van de interviews en een schrijfworkshop gaf.

Junior-directeuren van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk (Foto: Museum Villa Mondriaan)

Museum Villa Mondriaan: Jong, innovatief en talentvol

Het is in Winterswijk dat de schilderscarrière van Piet Mondriaan begon, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste levensjaar woonde. Museum Villa Mondriaan toont aan de hand van het vroege werk van Mondriaan zijn ontwikkeling tot de grote meester en trekt een parallel met de vernieuwers van vandaag. Die lijn zie je ook terug in het beleid en de organisatie van het museum. Onder leiding van de jongste museumdirecteur van Nederland (26 jaar) geven twee junior-directeuren en één junior-conservator vorm aan het museum. “Villa Mondriaan is een mooie best practice voor andere organisaties waar het gaat om jongeren betrekken”, aldus de jury, “Door jongeren een actieve rol te geven in de volledige organisatie, tonen ze aan hoe waardevol de inbreng van jonge generaties kan zijn.” Met het beleid vergroot het museum de betrokkenheid van jongere doelgroepen bij erfgoed en kunst, én biedt het museum tevens een frisse en innovatieve kijk hierop. De jury moedigt Villa Mondriaan aan om haar beleid en ideeën te blijven delen met andere organisaties. Hun focus op vernieuwing en innovatie, creëert een cultuur van voortdurende groei en ontwikkeling.

Gelderse Roos Prijs 2024

Ieder op geheel eigen wijze laten deze initiatieven zien dat het betrekken van jongeren leidt tot vernieuwing. Ook onderstrepen de initiatieven de kracht van samenwerking en creativiteit. De uitreiking van de Gelderse Roos Prijs vindt plaats op maandag 27 mei en is toegankelijk voor de genomineerden, inzenders van deze editie en leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland.

Meer informatie: erfgoedgelderland.nl/gelderse-roos-prijs