Opening MET en “Sprekende herinneringen”

Op vrijdag 13 januari hebben we een bijeenkomst gehouden in het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel. Daar presenteerden we twee nieuwe projecten: de MET en het project “Sprekende Herinneringen”. Twee projecten die helpen om het erfgoed van het Rivierenland te presenteren en te behouden.

 

De MET

De MET –  de afkorting staat voor Mobiele Erfgoed Tentoonstelling – is een modulair systeem van elementen waarmee erfgoed-organisaties heel eenvoudig zelf een expositie kunnen opzette. De MET is speciaal gemaakt om de vele erfgoedschatten die we hebben  te kunnen tonen aan mensen die niet in de gelegenheid zijn vaste tentoonstellingslocaties te bezoeken. De MET kan in gezet worden om een tijdelijke tentoonstelling op locatie in te richten, in een verzorgingshuis of een publieke ruimte bijvoorbeeld. De elementen zijn in verschillende samenstellingen te gebruiken. Ze bieden de mogelijkheid om zowel objecten als documenten, fysiek en met beeldschermen, te presenteren.

Het staat elke erfgoed-organisatie in de regio rivierenland vrij de MET in te zetten. Hiermee willen we erfgoed toegankelijker maken en dichter bij de inwoners brengen.

Heeft u vragen over de MET? Stuur dan een mail aan jzilverschoon@rarrivierenland.nl

Sprekende Herinneringen

Het andere project is ‘Sprekende Herinneringen’. Rivierenland staat bol van verhalen. Veel daarvan zijn opgeschreven en vastgelegd, maar nog meer verhalen zitten in ons hoofd. Iedereen heeft een verhaal te vertellen dat het bewaren waard is. Met dit project wil het RAR verhalen vastleggen die leven in Rivierenland. Daarvoor zoeken zij ‘verhalenvangers’, die op pad gaan om mensen in de regio te interviewen en hun sprekende herinneringen op te halen.

 

Oproep: Verhalenvangers gezocht

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Rivierenland en geniet je van persoonlijke verhalen? Dan zoeken we jou! Wij geven je een interviewcursus en we begeleiden je bij het interviewproces: van een verteller zoeken tot en met het schrijven van het verhaal.

Onder de foto’s vind je een film van een verhaal dat we hebben vastgelegd.

Wil je meehelpen als verhalenvanger? Neem dan vrijblijvend per e-mail contact op met Lucienne Bartels (oralhistory@rarivierenland.nl).

Kijk voor meer informatie op: www.erfgoedpactrivierenland.nl/verhalenvangers-gezocht